Eetwijs met collega’s E²= mc

Zoals jullie weten 😉 is Eetwijs een zacht eigenzinnig team waarin geborgenheid en gedrevenheid centraal staan. Wij helpen en inspireren anderen om zichzelf te mogen, kunnen en durven zijn en zo … ten volle te leven!

Maar om voluit te mogen, kunnen, durven werken met cliënten, ontbreken soms een ondersteunend netwerk en praktische handvatten. Jij wilt werken met mensen met een eetstoornis, maar het ontbreekt je misschien aan kennis en zelfvertrouwen? Dit is alleszins wat wij (Elke Arnauts en Annelies Van Driessche) gedurende lange tijd gemist hebben. In alle voorbije jaren zijn we dit geduldig, kritisch en volhardend gaan verzamelen. Ook dit jaar staan we weer te popelen om dit aan collega’s door te geven. De vloedgolf aan aanmeldingen blijft aanhouden, maar ook de onzekerheid bij collega’s duurt voort. Wij geloven heel erg in het samenbrengen van collega’s en dat project lanceren wij dit schooljaar graag opnieuw met een nieuwe intervisiegroep,  de opstart van nieuwe coachingstrajecten en de opleiding rond de zorg voor mensen met een eetstoornis. 

2-Daagse opleiding

Tijdens onze twee dagen durende opleiding willen we heel concreet ondersteuning bieden aan diëtisten die cliënten begeleiden met een eetstoornis. Dit diëtistenwerk is boeiend en uitdagend, echter niet vanzelfsprekend. Het vereist voldoende opleiding en ervaring om cliënten op een goede manier te begeleiden en ook zelf in je kracht te staan. Wij willen collega’s kennis en handvaten geven en zelfzekerheid en zelfvertrouwen laten ontwikkelen. We gaan voor een praktische aanpak met info die direct toepasbaar is in de praktijk en een kleine groep waarin voldoende ruimte is voor eigen inbreng, vragen en onzekerheden.

Hiervoor ontwikkelden we een praktische opleiding met aandacht voor intakes, opmaken van behandelplannen en eetdoelstellingen, hoe omgaan met gewicht en lichaamsbeleving, hoe omgaan met het specifieke karakter van de aandoening (volgens diagnose), wat met weerstand, wat kan je in de praktijk met die fases van gedragsverandering … 

Deze ‘basis’ opleiding duurt 2 dagen.

Daarna is er de mogelijkheid om deel te nemen aan vervolgsessies (online) waar meer zal worden in gegaan op diepgaandere thema’s ook specifiek voor diëtisten als comorbiditeiten, hoe ouders betrekken in de begeleiding, psychologie in de diëtistenprakijk, hoe omgaan met persoonlijkheidsproblematieken…

Data 2024: 5 en 26 februari

Geen droge theoretische kost, wel toepasbare informatie, die duidelijk gestoeld is op enerzijds wetenschappelijke onderbouwing en anderzijds veel eigen ervaring. De expertise van Annelies en Elke is onmiskenbaar een meerwaarde in deze opleiding, alsook hun toegankelijke en enthousiaste manier van kennisoverdracht. Je krijgt voldoende achtergrond, maar krijgt vooral het vertrouwen om met de doelgroep aan de slag te gaan. Zeer tevreden dat ik koos om de opleiding te volgen!

Dietiste Loes B.

Deze opleiding heeft een kostprijs van 415 euro (inclusief 2 intervisiemomenten).

Deze opleiding was één van de meest waardevolle opleidingen die ik gevolgd heb. Theorie is talrijk in boeken en zelfstudie terug te vinden… maar deze opleiding laat je meekijken in jarenlange ervaring. De effectieve Do’s en Don’ts voor de begeleiding van mensen met een eetstoornis. Ze scheiden het kaf van het koren, geven enkel aandacht en ruimte aan wat echt telt… wat je effectief nodig hebt om een verschil te kunnen maken in het leven van mensen. 

Dietiste Adèle W.

Intervisie

In een intervisie steken we de koppen bij elkaar om met verschillende ogen naar een casus te kijken en aanpak te delen.  Op deze manier kan je terug ruimte in je hoofd creëren als je vastloopt op een verhaal. Of om een nieuwe wending te geven aan een lopende begeleiding. Algemene tips rond werkethiek en professionele ontwikkeling kunnen aan bod komen. In de intervisiegroep eetstoornissen richten we ons specifiek op deze problematiek.  Bij casussen rond algemene diëtiek kijken we naar verhalen zoals vermageren, zoektocht naar gezond eten, maag-darmklachten,…

In al deze gesprekken houden wij graag onze Eetwijs bril op. 

Niet-Eetstoornissen : Maandelijks
Eetstoornissen: Maandelijks, start na de basisopleiding

Supervisie

Soms heb je nood aan individuele begeleiding, waarin je vrij vragen kan stellen over je werk, casussen delen, praktische ondersteuning,… Dit komt aan bod in een supervisie. Wij helpen met de vragen die bij jou spelen en delen graag hoe wij specifieke casussen zouden aanpakken.
Op afspraak: mail naar elke@eetwijs.com of annelies@eetwijs.com